Trening DBT dla nastolatków i ich rodzin (DBT-A)

Zapraszamy do uczestnictwa w grupowym treningu umiejętności dla młodzieży zmagającej się z trudnościami w regulacji emocji w formacie grupy wielorodzinnej, to jest grupy, w której skład wchodzi wiele rodzin jednocześnie. Jego głównym celem jest nauka umiejętności, które pomogą uczestnikom w:

• pogłębieniu wiedzy na temat swoich uczuć
  • dążeniu do zdrowych relacji rodzinnych i społecznych
  • bezpiecznym przechodzeniu przez sytuacje kryzysowe.

Trening grupowy jest uzupełnieniem terapii indywidualnej w nurcie dialektyczno-behawioralnym DBT albo innym nurcie terapeutycznym.

Designed by pch.vector / Freepik

Obecnie mamy przerwę wakacyjną. Planujemy uruchomienie kolejnego treningu w październiku 2022 roku. Więcej informacji opublikujemy w okolicach września.

Jaki jest cel spotkań?

W czasie zajęć będziemy uczyć się konkretnych umiejętności z zakresu terapii dialektyczno-behawioralnej, koncentrujących się wokół pięciu modułów: uważności, regulacji emocji, podążania drogą środkową, tolerancji dyskomfortu psychicznego oraz skuteczności interpersonalnej.

Dla kogo jest DBT-A?

Nasz trening umiejętności kierujemy do uczniów 8 kl. szkół podstawowych i uczniów szkół ponadpodstawowych. Na każde spotkanie zapraszamy nastolatków razem z opiekunami.

Jaki będzie skład grupy?

Na zajęcia zapraszamy 6 rodzin (nastolatek i maksymalnie 2 opiekunów). Spotkania będą miały formę warsztatową.

➢Osoby prowadzące

Zespół prowadzących trening tworzy czterech psychoterapeutów DBT: Katarzyna Furman, Emilia Sygulska, Kaja Wieczorek-Socha i Bartłomiej Taurogiński. Każdy moduł treningu będzie przeprowadzony przez dwoje terapeutów.

Kiedy odbywają się spotkania?

Trening odbywa się w każdą środę w godzinach 18:15-20:15.

➢Na ile spotkań się nastawiać?

Cały trening trwa 24 tygodnie i podzielony jest na 4 moduły. Grupa będzie miała charakter otwarty – rekrutacja będzie prowadzona w miarę wolnych miejsc na każdy moduł osobno. Jeden moduł trwa 6 tygodni. Moduły realizowane są w następującej kolejności: “Umiejętności związane z tolerancją dyskomfortu psychicznego”, “Podążanie drogą środkową”, “Umiejętności związane z regulacją emocji” oraz “Umiejętności związane ze skutecznością interpersonalną”. Każdy z wymienionych 4 modułów rozpoczyna się dwoma spotkaniami orientującymi w terapii dialektyczno-behawioralnej oraz wprowadzającymi podstawowe umiejętności z zakresu “Uważności”, która uważana jest za fundament terapii dialektyczno-behawioralnej.

Jakie są koszty?

Informacja na temat kosztów zostanie podana przed uruchomieniem kolejnego modułu grupy treningu umiejętności.

Gdzie będą odbywać się spotkania grupy?

W siedzibie Fundacji Kontekst, ul. Borelowskiego-Lelewela 17/2 w Krakowie (na Salwatorze).

➢ Kiedy prowadzony jest kolejny nabór?

Nabór prowadzony jest oddzielnie na każdy moduł. Moduły uruchamiane są średnio co 6-8 tygodni.

➢Jak się zapisać?

Jeśli jesteś zainteresowany uczestnictwem w treningu – wypełnij formularz znajdujący się poniżej. W miarę zwalniania się wolnych miejsc – będziemy zapraszać zgłoszone rodziny do konsultacji i przeprowadzenia kwalifikacji do treningu.

W przypadku pytań można do nas pisać na adres: dbta@fundacjakontekst.pl

Po potwierdzeniu możliwości udziału prosimy o dokonanie płatności przelewem na konto Fundacji KONTEKST:
Tytułem: „Udział w treningu DBT-A (nazwisko rodziny)”